Fake sollicitant moet leeftijdsdiscriminatie opsporen

Leeftijdsdiscriminatie, het is niet iets wat je gemakkelijk aantoont. Toch meent driekwart van de werklozen boven de 55 jaar dat bedrijven hen vanwege hun leeftijd niet meer binnenhalen. Om bedrijven op te sporen die aan leeftijdsdiscriminatie doen, wil een Kamermeerderheid echte nepsollicitanten gaan inzetten…..

“Dit probleem van discriminatie van ouderen sleept al zo lang, er worden nooit boetes uitgedeeld. Dan moeten we andere middelen inzetten”, aldus GroenLinks-Kamerlid Dibi in de Telegraaf. GroenLinks die met het voorstel voor de nepsollicitant kwam, meent hier invulling aan te kunnen geven door zogenaamde 50+ sollicitanten bij bedrijven te laten solliciteren, zodat zij kunnen ontdekken of deze bedrijven ook aan discriminatie doen….

Hoe zo’n nepperd dat moet uitvissen, is nog wat onduidelijk. Minister Donner (die eindelijk eens wat zinnigs zegt) waarschuwt dan ook dat het lastig wordt om leeftijdsdiscriminatie te ontdekken: “Was het aantonen eenvoudig, dan was het ook makkelijk opgelost.”

Op zich is het inzetten van undercovers wel de moeite waard, lijkt mij, maar ook gevaarlijk! Bedrijven zijn niet gek en zullen zich over het algemeen er niet snel toe laten verleiden toe te geven dat het om de leeftijd gaat bij een afwijzing. In dat geval ‘kan’ het giswerk worden en ‘kan’ een bedrijf ten onrechte van leeftijdsdiscriminatie beschuldigd worden, omdat er wellicht toevallig een grapje/ opmerking gemaakt werd die ‘kan’ wijzen op discriminatie. (Met nadruk op kan.)

Bij ontdekking van leeftijdsdiscriminatie moeten boetes volgen en vermelding op een speciale website; Stel dat een nepsollicitant het bij het verkeerde einde heeft. Wat dan? Wat als een bedrijf onterecht dat stempel opgedrukt krijgt? Kunnen zij dat aanvechten? Hoeveel nepsollicitanten zijn er nodig om een dergelijk probleem aan te tonen? En hoe toont de nepsollicitant dit aan? Neemt hij of zij het gesprek op? (Wat volgens mij niet mag.) Of wordt hij/zij op zijn/haar woord geloofd?

Vraagtekens, vraagtekens en nog meer vraagtekens! Ik ben erg benieuwd naar hoe men dit wil aanpakken. Wat denk jij? Vind je het een goed idee? Zo ja/nee, waarom? Laat hieronder je reactie achter.

Bron: Telegraaf.nl

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>