Roddel je rot; op weg naar de top!

Tja, we wisten het al: met roddel en achterklap kom je een end. Ofwel, roddel je rot, op weg naar de top….

Nieuw onderzoek bevestigt dat roddelen goed is voor je carrière. Dan moet je het wel strategisch doen uiteraard. Roddels over wie het weer met wie heeft gedaan, helpen je niet bepaald vooruit. Houd het werk-gerelateerd, Kletsen over de opslag van deze of gene of over het feit dat die en die het niet goed schijnt te doen, helpen. Of het nu tegen je moraal indruist of niet…

Doe je er aan mee? Dan kom je verder, zo stelt onderzoekster Aafje Brandt de Radboud Universiteit Nijmegen. 

Voor notoire roddelaars heeft de onderzoekster een tip: “Zorg dat negatieve informatie over een collega de ronde doet zonder dat je zelf als bron wordt ontmaskerd. Want hoewel de sappige roddel er als zoete koek in zal gaan, zullen de collega’s je niet langer sympathiek vinden.”

Hoe we dat noemen? Mmh, achterbaks, achter de ellebogen, etc, maar toch: het hoeft niet alleen negatief te zijn, vindt de sociaal psychologe.

Aafje Brandt: “Roddels en achterklap hebben een grote invloed op het beeld dat we van iemand hebben. Zozeer zelfs dat mensen zichzelf kunnen opwerken in een bedrijf en hun concurrenten kunnen uitschakelen door strategische roddels te verspreiden.”

Jezelf op de borst kloppen, daar heb je weinig aan. Je kunt er beter voor zorgen dat anderen positieve informatie over je verspreiden. Ook dat is roddelen. Jammer dat niet onderzocht is hoe je ervoor zorgt dat anderen niets dan goeds over je zeggen. Of beter: hoe je voorkomt dat er negatief over je geroddeld wordt.

Aafje Brandt wil dan ook graag een vervolg-onderzoek houden, maar daarin zal ze helaas niet onderzoeken hoe je roddels over jouw persoontje voorkomt.

Eerder draaft ze achter de feiten aan: “Ik vond het verontrustend hoezeer mensen geloof hechten aan negatieve roddels. Daarom wil ik op zoek gaan naar technieken om roddels recht te zetten”, aldus Brandt op nieuwsblad.be.

Bron: Nieuwsblad.be

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>