CDA: Individueel scholingsbudget in ruil voor een lagere ontslagvergoeding

Het CDA wil graag dat werkgevers en vakbonden in cao’s afspreken dat werknemers een individueel scholingsbudget krijgen in ruil voor een lagere ontslagvergoeding. Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van de regeringspartij deed woensdag hiertoe een oproep aan sociale partners. Alhoewel ik niets tegen scholing heb (ik ben zelf groot voorstander van permanente educatie) vind ik dat scholing niet opgedwongen moet worden. Scholing helpt alleen wanneer de student gemotiveerd is (waar het gedwongen karakter van dit voorstel niet aan bijdraagt). Wat vinden jullie van deze nieuwe vitaliteitregeling?

Het CDA heeft al eens bepleit investeringen in scholing voor werkgevers aantrekkelijker te maken door deze aftrekbaar te maken van ontslagvergoedingen. Het is opmerkelijk dat de regeringspartij daar weer op aanstuurt, omdat het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogpartner PVV heeft afgesproken niet te tornen aan het ontslagrecht.

Van Hijum noemt scholing ”de beste vorm van sociale zekerheid”. Opleiding vergroot volgens hem de kansen op het vinden en behouden van werk. Hij gaat dat woensdag aan de orde stellen in een Kamerdebat met minister Henk Kamp (Sociale Zaken) over arbeidsmarktbeleid.

Vitaliteitregeling

Het CDA klaagt al jaren dat miljoenen euro’s in scholingsfondsen van sectoren onvoldoende benut worden en wil daarom dat werknemers een individueel scholingsbudget krijgen. Volgens Van Hijum zou dit nu vormgegeven kunnen worden met de introductie van de zogenoemde vitaliteitregeling. In het regeerakkoord is afgesproken dat de huidige levensloop- en spaarloonregelingen hierin opgaan.

De vitaliteitregeling wordt volgens het CDA ”de spil” van een stelsel, waarin werknemers sparen voor ”het vergroten van werkzekerheid”. Mensen moeten zelf kunnen beslissen of ze het gespaarde geld inzetten voor bijvoorbeeld scholing en het opzetten van een eigen bedrijf. Of dat ze het gebruiken om tot op latere leeftijd aan de slag te blijven via deeltijdpensioen en demotie (accepteren van een lichtere functie).

De spaarregeling kan gevuld worden door eigen bijdragen van de werknemer, fiscale steun van de overheid en stortingen van werkgevers. Volgens Van Hijum moeten werkgevers ”preventief geld” kunnen storten in de vitaliteitregeling in ruil voor een lagere ontslagvergoeding. Het geld kan zo ook ingezet worden voor het overbruggen van een periode tussen twee banen.

Bron: ANP

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>