Kansen op de arbeidsmarkt verplicht aangeven bij aanvang studie

Deze week zag ik 2 berichten voorbij komen m.b.t. studie en geld. Mbo-studenten hebben hoge schulden. Een op de zes mbo’ers leent op dit moment geld. Gemiddeld hebben zij bijna 1300 euro schuld. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Omdat mbo’ers na hun studie weinig verdienen, kan terugbetalen moeilijk worden. Universiteiten en hbo-instellingen moeten verplicht worden nieuwe studenten te laten zien hoeveel van hun voorgangers daadwerkelijk een baan hebben gevonden die aansluit op hun studie en ook hoeveel geld ze met die baan verdienen. Dat stelde de VVD vorige week woensdag. Volgens VVD-fractievoorzitter Stef Blok beginnen studenten te vaak een studie zonder dat ze kunnen inschatten of ze er op de arbeidsmarkt goed mee terechtkunnen. Moeten we dit naar aanleiding van het andere bericht ook niet doorvoeren in het Mbo?

 Mbo’ers kampen met hoge schuld

Volgens het Nibud laten de studenten schrikbarend veel geld liggen. Per jaar gaat het om ruim 800 euro. Bijna twee derde van de studenten krijgt geen zorgtoeslag en maakt nauwelijks gebruik van de belastingteruggaaf. Het Nibud roept jongeren op om zoveel mogelijk aan te vragen waar zij recht op hebben. Ook ouders en docenten zouden hier meer aandacht aan moeten geven.

Bron: Novum

 

Verplicht aangeven van kansen op arbeidsmarkt HBO en Universiteit

”Het is natuurlijk doodzonde als je een studie hebt afgerond in de veronderstelling dat je er een goede boterham mee kunt verdienen, maar in de praktijk blijkt dat je er niet mee aan de bak komt of slecht wordt betaald”, aldus de liberaal. Blok wil af van studenten die denken een waardevolle studie te volgen ”terwijl de cijfers uitwijzen dat veel van hun voorgangers helaas werkloos thuis zitten”.

Verbaasd

De vereniging van universiteiten VSNU is erg verbaasd over het plan van de VVD. ”Er bestaat allang een website waarop al deze informatie staat”, aldus een woordvoerder. Op de site www.studiekeuze123.nl staat welke opleiding (zowel hbo als universitair) de beste kans geeft op een baan en wat het bruto maandloon is.

Bron: ANP

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>