Summa Cum Laude: Het is de combinatie van hard werken en talent

Met de uitzonderlijke toevoeging ‘summa cum laude’ ontving Ward Romeijnders 20 mei zijn masterbul Econometrics, Operations Research and Actuarial Studies (EORAS) aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de Rijksuniversiteit Groningen. Ward verdient deze bijzondere kwalificatie vanwege het cijfer 10 op zijn scriptie en een gemiddeld cijfer van 9,7 op zijn andere vakken. In augustus rondt de 22-jarige Romeijnders zijn tweede master af, de research master, en begint daarna aan een promotietraject bij de FEB.

Volgens scriptiebegeleider professor Gerard Sierksma is de prestatie van Ward bijzonder: “Er zijn niet vaak studenten zoals hij, die de lastigste wiskunde al begrijpen voordat ik begin met de uitleg.” De hoogleraar geeft zelden een 10 voor een scriptie, maar de kwaliteit van die van Ward is van zo’n hoog niveau, dat hij het passend vond: “Eigenlijk is het een wetenschappelijk artikel met een scriptiekaft eromheen. Zijn denkwijze is die van een ervaren onderzoeker. We zijn als opleiding en faculteit zeer trots dat we Ward ook na zijn afstuderen kunnen behouden als onderzoeker en hopen dat hij ook die hoge verwachtingen waarmaakt.”

Hard werken en talent

“Uiteraard zijn mijn familie en vrienden trots op deze prestatie en ikzelf ook”, vertelt Ward. “Het is de combinatie van hard werken en talent die me dit heeft opgeleverd.” Na de middelbare school – het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen waar Ward achten en negens haalde op zijn eindexamen – koos hij voor econometrie vanwege zijn interesse voor wiskunde en dan vooral een toegepaste variant. Meteen vanaf de start merkte hij dat de studie hem goed lag: “Medestudenten die net zo hard werkten als ik, haalden toch een lager cijfer op een tentamen. En sinds mijn tweede jaar ben ik steeds student-assistent geweest, waarbij ik eerstejaars hielp met wiskunde.” Zijn bacheloropleiding rondde Ward ook al met een gemiddelde van 9,3 af.

Scriptie over helikoptervervoer

Ward studeert in zijn master af in de specialisatie Operations Research, waarvoor hij een theoretische scriptie schreef over een zeer praktisch onderwerp: het zoeken naar het meest efficiënte vluchtschema om personen per helikopter van en naar olieboorplatforms in de Noordzee te vervoeren. “Bij het modelleren van dit proces heb je veel variabelen en beperkingen, die het tot een complex geheel maken: een helikopter heeft een beperkte hoeveelheid brandstof aan boord en kan dus niet te ver vliegen, er kan maar een beperkt aantal mensen mee, en er gaan niet steeds evenveel mensen mee heen als terug. Het is een mooie uitdaging om dan toch tot de meest efficiënte oplossing te komen.”

Spreken op internationaal congres

Scriptiebegeleider Sierksma deed zelf in het verleden ook al onderzoek naar het modelleren van dit helikoptervervoersprobleem: “Ward heeft echter een methode ontwikkeld die veel beter is dan tot nu toe uit de wetenschappelijke literatuur bekend isen dat is een bijzondere prestatie, die hem het cijfer 10 meer dan terecht heeft opgeleverd.” Zijn masterscriptie is inmiddels geaccepteerd voor een internationaal wetenschappelijk congres over scheduling in Arizona in augustus. Ward gaat daar zijn resultaten aan collegawetenschappers presenteren. In september begint hij vervolgens aan een promotieonderzoek aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Cum laude en summa cum laude

Een student komt bij de Rijksuniversiteit Groningen in aanmerking voor de toevoeging summa cum laude op de bul als hij of zij minimaal een 9 heeft voor zowel de scriptie als gemiddeld voor de vakken (bij cum laude is dat het cijfer 8). Bovendien mag geen cijfer lager zijn dan een 7 en moet de student elk vak in één keer hebben gehaald.

Bron: Groningergezinsbode.nl

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>