Nederlandse werkgevers doen aan strenge selectie

Nederlandse werkgevers selecteren het strengst aan de poort, meldt de Telegraaf. Uit onderzoek van Top Employers Institute onder 500 bedrijven blijkt dat Nederlandse organisaties in vergelijking met andere Europese landen vaker IQ-testen en assessments inzetten tijdens het wervings- en selectieproces.

Persoonlijkheidstesten, IQ-testen en assessments worden ingezet omdat bedrijven risico’s willen mijden in verband met de crisis en ook slechte matches willen voorkomen.

In Nederland is ook een ontmoeting met het hoger management een gebruikelijk onderdeel van een sollicitatieprocedure. Maar liefst 82 procent van de Nederlandse bedrijven doet dit. Daarnaast bouwt 85 procent een aparte gespreksronde in om de arbeidsvoorwaarden door te nemen. In de rest van Europa ligt dit percentage gemiddeld 20 procent lager.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>