Solliciteren? 7 leugentjes om bestwil

Ga je solliciteren, dan is liegen over feitelijke dingetjes niet zo verstandig. Wel kun je de waarheid natuurlijk een beetje manipuleren. Lees in 7 tips hoe je de waarheid zo naar je hand kunt zetten dat jij er goed uitspringt….

1. Dingen weglaten
Bedenk dat het bedrijf waar je gaat solliciteren niet hoeft te weten bij welke werkgevers jij allemaal gewerkt hebt. Verwijder de werkervaring die niet relevant is voor deze baan. Blijft er daarna te weinig over… Dan kun je het solliciteren misschien beter laten.

2. Strijk met de eer
Heeft jouw team of afdeling gezorgd voor besparingen of juist een toename van de sales? Strijk dan met de eer door het op je CV te zetten. Zorg er natuurlijk wel voor dat je laat zien dat je dit samen hebt gedaan… Zo laat je je toekomstige werkgever zien dat je een team player binnen een winnend team kunt zijn.

3. Cijfertjes
Bijna elke baan kan wel omgezet worden in cijfertjes. Sales, uitgaven, efficiëntie, etc. Alles wat maar met een dollar/euro-teken komt is vermeldenswaardig, natuurlijk alleen wanneer het positief is. Kun je cijfers vermelden met miljoenen, Fortune 500 of een percentage van meer dan honderd, dan moet je dat zeker doen. Uiteraard moet je niet de cijfers verdraaien, want dat valt te checken. Vermeld alleen de cijfers die indruk maken.

4. Druk je eigen ervaring uit in cijfers
Om je eigen werkervaring om te zetten in cijfers, zou je es na kunnen gaan hoe jij afsteekt of afstak tegen ‘concurrende’ collega’s. Markeer datgene waarin jij uitblonk. Als je de beste was in jouw afdeling/ op jouw gebied, vermeldt dan dat je behoorde tot de top van uitvoerders binnen je bedrijf.

5. Maak van ‘gewone baantjes’ een relevante werkervaring
Zelfs als je alleen een paar jaar in de bediening hebt gewerkt, kun je dat zo vermelden dat hieruit je klantgerichtheid blijkt (of welke andere eigenschap er ook belangrijk is voor de vacature). Maak van je ‘gewone niet-relevant lijkende ervaring’ een onmisbare eigenschap voor de baan die je op het oog hebt.

6. Hou van elke baan op je CV
Ook al had je in het verleden alleen maar rot baantjes, zorg ervoor dat je met een positief gevoel naar je eigen CV kijkt. Haal bij elke werkgever datgene wat je aanspreekt en wat je geleerd heb naar boven en doe net alsof elke van deze functies een geweldige uitdaging was. Een positieve houding naar banen in het verleden helpt je om ook op een positieve manier in het vizier te springen van je toekomstige werkgever.

7. Verander je identiteit
Natuurlijk bedoelen we hier niet dat je een valse naam moet gebruiken op je CV… Aangeraden wordt om simpelweg jezelf te verplaatsen in de schoenen van je toekomstige werkgever. Wat zou jij als recruiter willen lezen over een kandidaat? Hoe zou je willen dat het CV eruit ziet? Waarom zou jij nou jezelf aannemen voor deze baan? Pas je CV naar deze verwachtingen aan en je bent goed onderweg om dat eerste sollicitatiegesprek te scoren…

Wat vind jij hiervan? Heb jij nog tips? Laat hieronder je reactie achter.

Bron: Applicant.com

1 Reacties // Reageer

One thought on “Solliciteren? 7 leugentjes om bestwil

  1. Dennis Rijkers

    Hallo,

    Altijd leuk die sollicitatie tips. Ook deze weer leuk om te lezen. Ik denk wel dat je nooit iets in je c.v. weg moet laten om een ander blij te maken. Blijf bij jezelf. Als je iets moet verzinnen of moet aanpassen om bij een bedrijf aan de slag te mogen nemen ze niet jou aan maar je gecreëerde personage en je kunt je afvragen of de match dan wel klopt?

    Ik geef zelf ook als advies je c.v. naar je eigen tevredenheid te maken. Je eigen brand. Natuurlijk denk je na over hoe een recruiter er naar kijkt, maar ik denk dat het veel sterker overkomt als je met een eigen ontwerp komt. Met zo’n c.v. onderscheid je jezelf van de massa’s mensen die solliciteren op een functie en de lezer van je c.v. houdt veel beter vast wie je bent als je c.v. er anders en uniek uitziet.

    Om kort te blijven: leuke tips, maar blijf bij jezelf.

    Vriendelijke groet,
    Dennis Rijkers
    Lifebrander

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>