Onzekerheid blijkt grote stressveroorzaker

volkskrantblog.nl

De Schreeuw drukt - als geen ander schilderij - wanhoop en angst uit - Bron afbeelding: volkskrantblog.nl

Dat de economische crisis voor veel mensen onzekere tijden voor zich meebrengt, spreekt voor zich.  Dat een ieder daar anders mee omgaat ook. Uit onderzoek van de Universiteit van Toronto blijkt dat de manier waarop mensen omgaan met onzekerheid veelzeggend is over hun mentale gezondheid.

Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in Psychological Science, laat zien wat er gebeurt in de hersenen, wanneer mensen te maken krijgen met onzekerheid. Onderzoeker en doctoraal student aan de Universiteit Toronto, Jacob Hirsh, voerde samen met PhD-student Micheal Inzlicht personaliteitstesten uit onder 41 studenten. Hierbij werd gebruik gemaakt van een standaard test, waarbij met name vijf belangrijke persoonlijkheidstrekjes gemeten werden, inclusief neurose en neurotische neigingen. Tijdens een EEG-scan werd aan de studenten gevraagd om eenvoudige taken te verrichten op de computer.

Positieve, negatieve en onzekere feedback
Gedurende deze taken kregen de deelnemers positieve feedback (in de vorm van een plus-teken), negatieve feedback (in de vorm van een min-teken) en onzekere feedback (in de vorm van een vraagteken). Bij alle studenten werd geconstateerd dat ze een hogere neurotische respons gaven bij negatieve feedback, dan bij positieve feedback. Bij studenten die al hoog scoorden op neurotische trekjes, werd de hoogste neurotische activiteit gesignaleerd bij onzekere feedback. Voor studenten die zich in het midden van het ‘neurotisch spectrum’ bevinden, wekten zowel de negatieve als onzekere feedback neurotische activiteit op. “Het gezegde ‘de duivel die je kent is beter dan de duivel die je niet kent’ is perfect van toepassing op de houding van zwaar neurotische mensen”, zegt Hirsh.

Vechten of vluchten
Ontwikkelingspsycholoog Daniel Mroczek van de website WebMD geeft aan niet verbaasd te zijn over de uitkomst van het onderzoek. “Een andere manier om naar neurose te kijken is dat het in principe een hoogontwikkeld ‘vechten of vluchten’ respons is”, zegt hij. “Het is logisch dat onzekerheid deze mensen de das om doet.”
 
Mroczek voegt daaraan toe dat mensen die negatief reageren op onzekerheid er beter aan doen om onzekerheid te vermijden. In het huidige economische klimaat zou dat betekenen dat deze mensen beter niet naar het nieuws moeten kijken of de kranten moeten lezen. “Iemand met sterk ontwikkelde vecht-of-vlucht reacties zou dit kunnen verminderen door er hard aan te werken”, zegt hij. “Hoewel het eenvoudiger is om externe stimulansen te controleren.”

Bron: CBS News.com

Lees ook:
- Hoe ga je om met tegenslag in je carrière?
- Overwerken goed voor de mens?
- Vrouw kiest bewust voor deeltijdwerk

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Onzekerheid blijkt grote stressveroorzaker

  1. Pingback: “Pijnlijke” salarisbezuinigingen wereldwijd | Carriere

  2. Pingback: E-mailloze dag, te belachelijk voor woorden | Carriere

  3. Pingback: 6 tips: Lanceer die droombaan! | Carriere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>