6 tips: Lanceer die droombaan!

wisebread.com

bron afbeelding: wisebread.com

Ondanks dat de meeste mensen niet geloven in hun droombaan, doe ik dat wel. Wanneer je vast zit in een baan van 9 tot 5 en op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, is mijn motto: gewoon doen. Vandaar ook dit artikel, waarin je 6 tips worden aangereikt door Alexandra Levit van Yahoo!Jobs.


Alexandra Levit ondervroeg meer dan 100 mensen die claimen momenteel hun droombaan te hebben. De resultaten publiceerde ze in een boek “How’d You Score That Gig?” De groep van ondervraagden bestond uit zeer uiteenlopende mensen: van event planners, designers tot journalisten en zelfstandige ondernemers die hun eigen internet business hebben. “Hoe onbereikbaar het hebben van een droombaan ook klinkt, met de juiste voorbereiding en brainstorm kan ook jij die droombaan scoren”, aldus Alexandra Levit. “Door deze 6 tips op te volgen, ben je al een heel eind onderweg.”

1. Zelfkennis
Neem de tijd om jezelf en je waarden/ normen nog eens onder de loep te nemen. Hoe wil je het liefst werken, wat zou je zelfs zo graag willen doen (zelfs zonder dat je ervoor betaald zou krijgen)? Doe carrièreonderzoek: welke banen matchen het beste met jouw vaardigheden en interesses? Surf eens wat rond op het internet, plan gesprekken in om je te laten informeren, ga eens op cursus en zorg er voor dat je een bedrijf kunt bezoeken in het door jouw uitgekozen carrièreveld.

2. Laat je niet terughouden door gebrek aan ervaring
Wanneer je bezig bent om je CV samen te stellen, denk dan eens goed na over hoe jouw huidige vaardigheden en talent overeenkomen met de verantwoordelijkheden die je zou hebben in de baan die je najaagt. Kennis van Project Management, klantenrelaties en IT zullen je in de meeste beroepen ver brengen. Een voorbeeld: Stel voor je zou in de cruise-industrie willen werken en je huidige job is managementassistent of secretaresse. In feite geld voor beide beroepen dat je het visitekaartje bent van het bedrijf. Leg daar de nadruk op.

En wat nu als je de switch wilt maken van twee in eerste instantie totaal niet op elkaar lijkende sectoren? Geen probleem. Er zijn altijd overeenkomsten te vinden. Een voorbeeld: mijn vriend was duikinstructeur en gaf leiding aan een duikschool. Nu werkt hij als tester bij een IT-bedrijf. Nou zou je denken: ehm, zou dat niet andersom moeten? ;-) Nou, nee. Waarom? Daarbij – dat is natuurlijk een andere discussie. Wat wel en niet te beschouwen als dreamjob?

Waar het hier om gaat is dat switchen tussen sectoren best mogelijk is. Mijn vriend kon al goed overweg met computers en hamerde er daarbij op dat hij bereid was tot leren. Dat laatste is nog zo’n punt. Daar houden bedrijven van. Laat zien hoe graag je de baan wilt en hij zit vaak al gedeeltelijk in je broekzak.

3. Een stap tegelijkertijd
Doe het rustig aan en neem geen overhaaste beslissingen. Dit kan betekenen dat je misschien in de eerste instantie nog bij je werkgever blijft, maar dat je daarnaast ook stages gaat lopen of cursussen gaat volgen voor de door jouw beoogde baan. Uiteraard kun je wel risico nemen en je baan direct opzeggen, maar wil je het risicoloos doen, dan ruik je eerst even aan het werkveld van jouw interesse.

4. Alle vooruitgang is goede vooruitgang
Willoosheid is je grootste vijand. Zelfs mensen met een groot zelfvertrouwen, blijven vaak zitten waar ze zitten, omdat ze vast zitten, maar ook niet de wil hebben om eruit te komen. Doe in ieder geval iets. Het sturen van een mailtje, maken van een telefoontje. Het zijn kleine stappen die zorgen voor vooruitgang. Alle vooruitgang is goed in dezen.

5. Begin vroeg
Jonge twintigers en dolende dertigers hebben meer flexibiliteit, wanneer het aankomt op het uitproberen van nieuwe carrières. Het zelfontdekkingsproces is zoveel makkelijker wanneer je niet wordt weerhouden door verantwoordelijkheden aan de familie en financiële lasten. Wanneer je eenmaal die grens hebt bereikt, is het moeilijker om nog wat te veranderen. Aan de andere kant: volgens Alexandra Levit is het nooit te laat om je dromen na te jagen. Volgens haar zijn er steeds meer baby-boomers die hun veilige baan inruilen voor een alternatief carrièrepad.

6. Wees realistisch
En dit is niet onbelangrijk. Ook al heb je die droombaan te pakken, de perfecte werkomstandigheden bestaan simpelweg niet. Aan elke baan kleven voor- en nadelen. Dus verwacht niet in een comfortabel, zacht en gespreid bedje te belanden, voor alles wat je wilt bereiken, moet je nu eenmaal vechten. Er zullen dagen zijn dat je het liefst je wekker uit het raam gooit en weer je bedje in wilt kruipen, maar er zullen ook dagen zijn dat je volop energie naar je werk zult gaan. Kortom: wees realistisch. Een droomwereld bestaat niet, maar een droombaan met nadelen wel.

"How'd You Score That Gig?"

Bron: Hotjobs.Yahoo.com

Bestel hier het boek van Alexandra Levit: “How’d You Score That Gig?”

Lees ook:
- Onzekerheid blijkt grote stressveroorzaker
- Overwerken goed voor de mens?
- Vrouw kiest bewust voor deeltijdwerk
- Cursus: 30′ers make up your mind

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “6 tips: Lanceer die droombaan!

  1. Pingback: Meer dolende dertigers nemen een carrière break | Carriere

  2. Pingback: Kan je favoriete kleur je droombaan bepalen? | Carriere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>