Medewerkers verplicht op vakantie

immobilienblasen.blogspot.comHet lijkt een trend te worden: bedrijven die de deuren sluiten en medewerkers verplicht op vakantie sturen om de kosten te drukken. Eerder al verscheen er op dit blog een bericht rondom Computerfabrikant Dell, die zijn medewerkers aanmoedigt om onbetaald verlof op te nemen. Nu volgen ook andere bedrijven dit voorbeeld, zoals pc-fabrikanten HP en Gateway en staalconcern Corus.

Ondanks dat Corus afziet van een verplichting om werknemers rond de jaarwisseling vrije dagen op te laten nemen, gaat het staalconcern dit wel stimuleren. Bij HP en Gateway worden medewerkers rondom de kerst echter verplicht op vakantie gestuurd. Nuzakelijk meldt dat Hewlett-Packard heeft besloten het bedrijf een week te sluiten in een periode waarin de meeste medewerkers toch al met vakantie zijn. De andere werknemers krijgen deze extra ‘vakantiedagen’ doorbetaald, zo maakt het bedrijf dinsdag bekend. De maatregel komt bovenop de ontslagen als gevolg van de overname van outsourcer EDS. Ook PC-maker Gateway stuurt zijn minder belangrijke medewerkers – ongeveer 25 procent van het totale personeelsbestand – met kerst 5 extra dagen onbetaald naar huis.

www.cartoonstock.com
Vrachtwagenbouwer DAF

Bij vrachtwagenbouwer DAF in Eindhoven worden de medewerkers gestimuleerd om eind dit jaar en begin volgend jaar vakantiedagen opnemen. Dit is volgens het bedrijf nodig om de productie van trucks te verlagen. Door de kredietcrisis is de vraag naar nieuwe vrachtwagens gekelderd. DAF gaat in de fabrieken in Eindhoven en het Belgische Westerlo fors snijden in de hoeveelheid tijdelijke krachten. Daarnaast wil het bedrijf dus vaste medewerkers verplichten om extra vrije dagen op te nemen.

Electronicabedrijf Eaton
Elektronicabedrijf Eaton in Hengelo wil zijn werknemers verplichten om rond de feestdagen drie weken vakantie op te nemen. Het bedrijf verklaarde dinsdag dat het slechts om een voorzorgsmaatregel gaat, aangezien werknemers teveel vrije dagen hebben opgespaard. Dat zou te veel drukken op de begroting voor volgend jaar.

Philips
Philips heeft maandag bekend gemaakt zijn fabriek in Drachten deels te sluiten voor een periode van zes weken. Werknemers die nog vakantiedagen open hebben staan, moeten deze verplicht opnemen. Anderen worden ingezet bij schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden.

Bron: Nuzakelijk.nl / Omroep Brabant

Lees ook:
- Personeel Dell aangemoedigd om onbetaald vakantie te vieren

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Medewerkers verplicht op vakantie

  1. Fenneke

    Goed idee! Elk mens heeft vakantie nodig toch? En als de werkgever hierin grenzen aangeeft dan kan dat alleen maar beter zijn geloof ik!

      /   Reply  / 
  2. Praatpaal

    @ Fenneke, maar of mensen nu gebaat zijn bij verplicht vakantie vieren, vraag ik me alleen af? Stel jouw werkgever zegt: je neemt maar veplicht vrij, maar we betalen je niet die dagen? Gelukkig zit ik zelf niet in die situatie, maar ik zou er wel flink van balen als dat zo zou zijn. Vakantie is leuk, maar op het moment dat ik dat wil en liefst van mijn vakantiedagen. Niet als onbetaald verlof. ;) Toch?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>