Vrouw in het topmanagement verdient meer dan man

Eindelijk eens goed nieuws voor de werkende vrouwen. Wellicht verdien je nu nog minder dan je mannelijke collega die hetzelfde werk doet, maar dat kan veranderen als je doorbreekt naar de top. Uit een onderzoek van de Tepper Business School of Business blijkt dat vrouwelijke Amerikaanse topmanagers net zo gemakkelijk vooruitkomen op de ladder dan hun mannelijke collega’s. Bovendien verdienen ze vaak meer. Het enige punt is: hoe doorbreek je het glazen plafond en kom je daar?

In het onderzoek van de Tepper School of Business – onderdeel van Pittburghs’ Carnegie Mellon University – werden de carrières gevolgd van meer dan 16.000 leidinggevenden over een periode van 14 jaar. Hieruit kwam naar voren dat vrouwelijke leidinggevenden in de top zelfs $100,000 per jaar meer verdienen dan hun mannelijke collega’s van dezelfde leeftijd, met dezelfde educatieve achtergrond en ervaring.

Ondanks dit positieve nieuws, blijkt ook uit ditzelfde onderzoek – wat we al lang wisten natuurlijk – dat het aantal vrouwen op topmanagementposities een fractie is in verhouding met het aantal mannen in de top. Dit komt doordat vrouwen het werk doorgaans eerder verlaten dan mannen.

Gemiddeld salaris
Het gemiddelde in compensatie voor alle topmanagers – waarvan 5 procent vrouwen – was $2.46m, inclusief bijna $461,000 in salaris en bonus. De gemiddelde leeftijd was 53 jaar en minder dan een kwart van de leidinggevenden, ongeacht geslacht, studeerde voor of had een Masters of Business Administration (MBA) opleiding afgerond.

Jonger
De vrouwen binnen het onderzoek waren gemiddeld jonger en minder ervaren dan de mannen op managementniveau en duidelijker aanwezig op lager managementniveau. Slechts twee procent van de CEO’s, directeuren of voorzitters is vrouw, terwijl dat aantal op lager managementniveau – de CFO’s en vice-directeuren – op 6 procent ligt.

Minder treden
Volgens professor economie en strategie Robert Miller van Tepper suggereert dit dat meer vrouwen uitvloeien, terwijl zij de carrièreladder beklimmen. “Vrouwen klimmen minder treden op de ladder, omdat zij doorgaans eerder met pensioen gaan of van carrière switchen”, zegt hij. “Ondanks dat vrouwen nog steeds met seksdiscriminatie te maken hebben en onprettige werkomgevingen, waarin ze minder beloond worden of erger, blijkt uit onze resultaten dat wanneer vrouwen eenmaal bij de top aanbelanden er gelijke mogelijkheden zijn voor vrouwen. Dat wil zeggen als ze blijven werken en doorbreken op managementniveau”, aldus Miller. 
 
Betere graadmeters
Het onderzoek toont verder aan dat salaris, dienstverband en onderwijs – in het totaalplaatje genomen – betere graadmeters voor het beloningsonderzoek waren dan alleen het geslacht. In termen van beloning blijkt dat de CV van een leidinggevende en de aanwezigheid van een MBA meer impact hebben dan het feit of ze man zijn of vrouw.

Vaardigheden vrouwen onontbeerlijk
MBA afgestudeerden verdienen zo’n $130,000 meer per jaar dan leidinggevenden met alleen een Bachelor. Ze verdienen zelfs $230,000 meer dan mensen met alleen een professioneel certificaat. De resultaten van het onderzoek zijn volgens Management Issues, bron van dit artikel, verontrustend. Zeker omdat een recent onderzoek uit Groot-Brittannië aantoont dat de vaardigheden van vrouwen juist in de huidige economische recessie onontbeerlijk zijn op de werkvloer.

Uit deze poll die vorige week gehouden werd door Brits consultancybedrijf Aziz, kwam naar voren dat wanneer meer vrouwen in de top van financiële en grote bedrijven hadden gezeten, er minder plaats was geweest voor de machocultuur, waarin veel onnodige risico’s genomen werden.

Focus op gelijke behandeling draagt niet bij
Ten slotte, wanneer het aankomt op het aanmoedigen van vrouwen om te blijven werken, een onderzoek van het Britse Instituut van Economische Zaken toont aan dat het focussen op seksdiscriminatie en gelijke betaling minder bijdraagt dan er simpelweg voor te zorgen dat de algemene vaardigheden van managers in een organisatie worden verbeterd.

Bron: Management Issues

Lees ook:
- Mannen verdienen terecht meer dan vrouwen
- Meer vrouwen aan de top in 2009?
- Vrouwen dealen beter met crisis en brengen meer geld in het laadje
- Inspiratie nodig voor 2009? Bekijk deze docu
- Het nieuwe fenomeen: Stapel je weg naar de top

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vrouw in het topmanagement verdient meer dan man

  1. Caroline Franssen

    Dit onderzoek bevestigt dat de kredietcrisis te voorkomen was geweest als we meer vrouwen in de bankentop hadden gehad.
    Het wordt tijd dat mannen gaan erkennen hoe hard ze vrouwen nodig hebben!

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Jaaroverzicht 2009: Michael Jackson, feminisme, Susan Boyle en meer… | Carriere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>